Näin säästät ruokaostoksissa

Ruokaostokset ovat monessa perheessä yksi suurimmista kuluista ja moni kaipaakin vinkkejä, joiden avulla on mahdollista säästää ruokaostoksissa. Tähän artikkeliin on koottu hyviä vinkkejä, joiden avulla ruokaostoskuluja on mahdollista pienentää ruuan laadusta tinkimättä.

Suunnittele ruokaostokset huolella

Monessa asiassa huolellinen suunnittelu etukäteen on kaiken A ja O ja onnistumisen edellytys. Niin on tässäkin asiassa! Ruokaostokset kannattaakin suunnitella mahdollisimman huolella, jotta rahaa ja ruokaa ei menisi hukkaan. Suunnittele vaikkapa viikon ruokalista kerralla ja varmista, että kotoasi löytyy kaikki tarvittava näiden ruokien laittamista varten. Varmista lisäksi, että kotoa löytyy aamu-, väli- ja iltapalat.

Usein ruokaostokset kannattaa tehdä kerran viikossa kerralla. Tällöin säästyy aikaa ja vaivaa ja heräteostokset jäävät minimiin. Joissakin ruokaa kotiin kuljettavissa yrityksissä kotiinkuljetuksen voi saada jopa maksutta, jos tilaa kerralla enemmän. Monelle ruuan ja päivittäistavaroiden kotiinkuljetus onkin nopein tapa tehdä elämästä joustavaa ja helppoa. Vaikka ruokaa myyvissä nettikaupoissa ei ehkä välttämättä olekaan tarjolla aivan kaikkia tarjouksia, säästää netistä ostamalla omaa aikaa, jonka voi käyttää vaikkapa työntekoon. Parhaimmillaan ruuan kotiinkuljetuksen avulla voi välttää hankkimasta autoa ja näin säästää kuukausitasolla todella paljon!

Ruokahävikki minimiin

Roskiin heitetty ruoka tarkoittaa samalla roskiin heitettyä rahaa ja tuhlattuja luonnonvaroja. Ruokahävikki onkin pyrittävä saamaan minimitasolle. Tässäkin hyvä suunnittelu on avainasemassa. Kun suunnittelet ruokaostoksesi mahdollisimman tarkkaan ja seuraat ostamiesi ruokien eräpäiviä siten, etteivät ruuat ehdi mennä vanhoiksi ennen käyttöä, olet jo lähellä onnistumista. Jos ruokaa jää yli, sitä voi lämmittää vielä seuraavana päivänä tai pakata vaikkapa töihin eväiksi mukaan. Ylijäämäruokaa voi myös pakastaa kiireisiä päiviä varten. Tähteiden tuunaamisen taito on jalo taito, joka kannattaa opetella, ellet sitä vielä osaa. Esimerkiksi perunamuussin jämistä saa näppärästi tehtyä herkullisia sämpylöitä ja monenlaiset jämät soveltuvat vaikkapa seuraavan päivän lounasrisoton ainesosiksi. Erilaisista ylijäämäjuureksista -ja kasviksista saa mukavan lisukkeen kesäiselle grilliaterialle. Kasvikset voi kääriä folioon ja lämmittää grillissä, jolloin niihin saa mukavasti makua grillistä. Kikka toimii, olipa käytössäsi hiili- tai kaasugrilli.

Vertaile tarjous ja normaalihintoja

Hyödynnä tarjouksia harkiten

Kauppojen tarjouksia kannattaa hyödyntää harkiten ja oppia vertailemaan ruokien normaalihintoja. Tarjousten perässä ei yleensä kannata ajaa pitkiä matkoja kaupasta toiseen, sillä tällöin bensiinikulut ja kulutettu oma aika maksavat yleensä sen verran, että tarjouksista saatu taloudellinen hyöty saattaa valua tyhjiin. Onkin tärkeää oppia vertailemaan tarjousten hyödyntämisen kokonaisvaikutuksia kauppalaskuun ja tavaroiden hankintaan liittyviin kokonaiskustannuksiin ja tehdä näiden vertailujen pohjalta harkittuja valintoja.

Hyödynnä päiväys- ja jäännöserätuotteet

Toisinaan päiväystuotteita eli tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivä on menossa umpeen, saa erityisen edullisesti. Näitä tuotteita kannattaa kuitenkin hyödyntää vain, jos tietää, että tuotteet tulee varmasti käytettyä tai pakastettua ennen niiden pilalle menoa. Edullisestikaan ei kannata ostaa mitään, mikä lentää roskiin. Nykyisin netistä löytyy jo useampia yrityksiä, jotka myyvät edullisesti päiväys- ja jäännöserätuotteita ja näistä saattaakin tehdä hyviä löytöjä edulliseen hintaan.

Keskittäminen kannattaa

Yleensä ruoka- ja päivittäistavaraostosten keskittäminen etupäässä yhteen ja kahteen kauppaan kannattaa, sillä monet kaupat tarjoavat kanta-asiakkailleen erityisiä tarjouksia ja bonuksia. Kannattaa kuitenkin valita huolellisesti kauppa, johon juuri sinun kannattaa keskittää ostoksesi. Riippuu hyvin pitkälti omista kulutustottumuksistasi, mikä kauppa toimii parhaiten juuri sinun kohdallasi.

Vertaile kilohintoja

Etenkin ruokabudjetin ollessa erityisen tiukoilla, kannattaa vertailla erilaisten vaihtoehtojen kilohintoja. Tässäkin toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja suosia tuotteita, joiden hinta-laatusuhde ja hinta-ravitsemussuhde ovat parhaiten kohdillaan. Esimerkiksi punaiset linssit ovat usein kilo-laatu-ravitsemussuhteeltaan edullinen ja hyvä valinta ja kannattaakin opetalla valmistamaan esimerkiksi herkullisia keittoja linsseistä.

Säästä rahaa käyttämällä kauden kasviksia

Suosi kuluvan kauden kasviksia ja hyödynnä luonnonantimet

Suosimalla kauden kasviksia voi myös säästää rahaa ja saada valmistettua mahdollisimman terveellisiä ja mahdollisimman tuoreista raaka-aineista valmistettuja ruokia. Opettele siis kokkaamaan kunkin kauden mukaisesti ja katsele uusiakin reseptejä sillä silmällä. Myös luonnonantimet kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää, sillä luonto tarjoaa monia suoranaisia superfoodeja – ja vieläpä täysin ilmaiseksi! Sitä paitsi marjaretki on myös mukavaa ja rentouttavaa ajanvietettä, joten marjametsään lähtiessä saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Säästä makeat herkut erikoishetkiin

Herkkujen mussuttaminen tulee yleensä kaikista kalleimmaksi, minkä lisäksi jatkuva makealla herkuttelu on epäterveellistä. Opettele siis säästämään makeat herkut erikoishetkiin ja huomaat samalla, kuinka ruokalaskusi pienenee. Kun herkkuhammasta kolottaa, saa makeita herkkuja usein loihdittua itse kotona edullisemmin kuin ostamalla kaupasta valmiita herkkuja. Arkisin herkkuhetken tarpeen voi opetella tyydyttämään vaikkapa hedelmillä ja marjoilla.