Hevonenkin on saunan ystävä

Saunan lämpö rentouttaa ja rauhoittaa

Me saunan ystävät tiedämme, että sauna tuo meille sekä henkistä että fyysistä hyvänoloa ja helpottaa vaivojamme. Mutta kokemuksen mukaan myös hevonen hyötyy näistä saunan hyvistä vaikutuksista.

Jouko Tarvainen Saarijärveltä on hevossaunaidean uranuurtaja. Kun TV2 pari vuotta sitten esitteli Tarvaisen hevossaunan, ohjelmasta otti oppia sittemmin moni hevostalli ja nyt hevossaunoja alkaa olla siellä täällä.

Jouko Tarvaisen isoisä kertoi tarinoita ajoilta, jolloin hevoset kylvetettiin korsu- ja riihisaunoissa tai isoissa maa- ja savusaunoissa. ” Vanhan kansan oppien mukaan ennen vanhaan oli luonnollista viedä hevonen saunaan.". Niinpä hevossauna oli ollut jo pitempään Tarvaisen mielessä, mutta ajatus toteutui vasta kymmenkunta vuotta sitten Tarvaalan hevoshoitolassa.

Hevonen haihduttaa lämpöä hikoilemalla kuten ihminenkin, ja sauna vaikuttaa hevoseen samalla tavoin kuin ihmiseen: aineenvaihdunta vilkastuu ja lihakset pehmenevät ja rentoutuvat. Saunassa käynnillä näyttää olevan aineenvaihdunnan lisäksi muitakin vaikutuksia. "Näyttää että se vaikuttaa happimajan tai korkean paikan leiri tavoin. Kun lämpöä ja rasitusta nostetaan, se lisää punasolujen määrää.”

Saunaan totuteltava pikkuhiljaa

Tietenkin aluksi sauna on hevoselle vieras paikka. Se kaikuu ja on luolamainen. Mutta kun polle pikkuhiljaa tottuu saunaan ja huomaa sen vaarattomaksi, se suorastaan nuokkuu siellä. Hevosista on helposti luettavissa, miten lämpöhoidolla on laukaiseva ja rauhoittava vaikutus.

Muutaman saunomiskerran jälkeen ihohuokosten ihra, suola ja kuona-aineet alkavat poistua ja aineenvaihdunta toimia, minkä jälkeen alkaa vasta kunnon hikoilu.

Saunan kostea löyly hyväilee ja lämmittää kovia ja rasittuneita lihaksia. Tärkeää on, että lämmitysvaiheen on oltava rauhallinen ja pitkä.

Löylyveteen pirskotetut tervatipat auttavat avaamaan hengitystiet. Hevonen rentoutuu saunassa, eikä laita pahakseen edes vastomista, kun se tehdään pehmeästi. Hevosta silitellään ja esitellään sille koivuvasta. Kun se on tutustunut vastaan vaikka maistamalla sitä, voi vastomisen aloittaa hellästi.

Ensin hevonen pestään niin lämpimällä vedellä kuin mahdollista ja sitten viedään saunaan reiluksi kymmeneksi minuutiksi 40-50 0c lämpöön. Löylyä ei heitetä, jotta eläimen elimistö pikkuhiljaa tottuisi saunan lämpöön. Kovimpia löylynottajia pidetään puolikin tuntia 60-70 asteisessa saunassa.

Hevoset ovat kuitenkin yksilöitä siinä, kuinka ne kestävät löylyä ja haluavat olla saunassa. Kun mitta alkaa tulla täyteen, ne käyvät levottomiksi. Eikä hevostakan pidä viedä saunaan väkisin. Jos hevonen ei saunaan halua, ei vastahakoinen saunaan vieminen tuota myöskään positiivisia tuloksia.

Eläinsuojelullisesti lämpöhoidon antamisessa ei ole ollut ongelmia. Asiasta on keskusteltu eläinlääkärienkin kanssa, mutta saunassa pitää kuitenkin seurata tarkoin hevosen sykettä ja hengitystä.

Saunan lisäksi lihaksia pyritään pehmentämään hieronnalla. Hevosten hieronta on saunan lailla vanha perinteinen menetelmä. (Hevoskuntoutus Tuula ja Jouko Tarvainen www.hevoskuntoutus.fi)

Sauna aukoo hengitysteitä

Hevostallin omistaja Elina Rauhalan mielestä hevossauna sopii kaikille hevosille. Kaikki hevoset, jotta on viety saunaan ovat pitäneet siitä. Hevosen omistaja kuitenkin päättää viedäänkö hevonen saunaan. Chevalux-tallin 16-20 m2 kokoisen saunan lämpötila on 40-50 0c ja hevosta saunotetaan kerrallaan noin 10-15 minuuttia.

Elinan mukaan saunomisella voidaan helpottaa hengitystiesairauksia potevien hevosten oloa ja nostaa niiden vastustuskykyä näitä sairauksia vastaan. Noin viisikymmenasteisen saunan lämmön tiedetään helpottavan hevosen vaivoja lämpötilanvaihtelun avulla. ”Kyllä sen ihminenkin tietää, että kun on oikein tukkoinen olo, että höyryhengitys auttaa”. Sauna aukoo hengitysteitä ja auttaa ”puhkuun”. Aromaattisilla tuoksuilla ja yrttihöyryillä voidaan ennaltaehkäistä vaivoja.

Elina kertoo saunottelun plussiksi lisäksi sen, että lämpö rentouttaa hevosen lihaksia liikunnan tai kilpailujen jälkeen sekä lisää vastustuskykyä. Lämpö ja rentoutuminen myös tehostavat hevosten fysioterapeuttista hoitoa. Lisäksi sauna rauhoittaa koko hevosta.

Hevoset kuivatetaan saunan jälkeen solariumissa tai kuivausloimen alla. Solariumissa hevonen menee todella rennoksi, alkaa melkein nukkua. Solariumilla pyritään hevosen lihasten ja jänteiden lämmitykseen ja hoitoon, mutta myös luonnollisen D3-vitamiinin tuotannon tehostamiseen. Solariumin uskotaan nopeuttavan hiertymien ja haavojen paranemista, parantavan verenkiertoa, nostavan hevosen suorituskykyä ja edistävän tamman tiineeksi tuloa. Hevossolariumeja, jossa hevonen seisoo solariumlamppujen alla, on Suomessa muutamia.

Elina sai idean hevossaunasta nähtyään TV2:n ohjelman. Hän on myös kuullut, että jo vanhanajan hevosmiehet ovat käyttäneet työhevosiaan savusaunassa, siinä samassa, jossa itse kylpivät ensin. Lämpö on tehnyt hyvää kylmissä ulkotöissä kangistuneille lihaksille ja nivelille, oli työn tekijänä sitten ihminen tai hevonen.

Sen verran ajat ovat muuttuneet, että nyt kiuas lämpiää sähköllä. (www.chevalux.com)

Kisatressi laukeaa saunassa

Hevostila Satulan Satu Jääskeläisen mielestä hevossaunasauna on loistokeksintö. Tilan hevossauna on parhaillaan remontissa. Satu kertoo, että tarkoitus on tehdä luultavasti puulämmitteinen sauna, sillä hevosta varten saunan on oltava isohko ja suuressa saunassa energiankulutus sähkökiukaalla olisi kovin suuri. Entinen sauna on ollut 3x4,5 m2.

Sadun hevonen, 15-vuotias ruuna Kauko tykkää saunasta, mutta kaikki hevoset eivät halua mennä saunaan. Hevonen on luonnostaan vähän epäluuloinen ja voi vierastaa saunaan menoa. Sadun kokemuksen mukaan sauna helpottaa hevosen hengitystä avaamalla tukkoisia hengitysteitä. Eucalyptuksen tuoksulla on lisävaikutusta. Sauna auttaa myös päälle jääneen kisastressin laukaisuun rentouttamalla lihaksia ja rauhoittamalla hevosta. Löylyn heitosta hevonen ei välttämättä tykkää, sillä löylyn sihinä voi muistuttaa liikaa käärmeen sihinää, tietää Satu.

Vihdan/vastan tuominen saunaan piristää hevosta, jolla on hyvä hajumuisti, sillä koivunlehvän tuoksu tuo kesän mieleen. Kuitenkin varsinainen vihtominen voi pelottaa, sillä hevonen voi kokea sen piiskaamiseksi.

Satu muistaa vaarin kertoneen, että sota-aikana, esimerkiksi talvi-sodan aikana, hevosia oli viety saunaan rauhoittumaan ja liennyttämään sodan paukkeen aiheuttamaa pelkoa, ja muutenkin ennen vanhaan saunaa käytettiin parannuskeinona myös hevosten - kuten muidenkin eläinten ja ihmisten sairauksissa. (www.hevostilasatula.com)

Kirjoittanut: Raili Vihavainen, julkaistu Sauna-lehdessä 2/08
Hakusanat: Hevonen saunassa, hevonen ja saunominen, sauna ja hevonen, hevosten sauna