Missä on Muumien sauna?

Käyvätkö Muumit ja Joulupukki saunassa?

Matka2011 -messuilla käydessäni sain mukaani monenlaista saunamateriaalia. Ei paikkakuntaa, hotellia eikä laivaa ilman saunaa tai useampia. On jääsaunoja, junasaunoja ja bussisaunoja, normaaleista rantasaunoista puhumattakaan.

Tapasin myös itsensä Joulupukin ja kysyin missä hän saunoo. Kuulin, että hänellä on useampiakin saunoja Korvatunturilla, mikä kuitenkin on katseilta - lehdistön kuin muidenkin -  salattu paikka. Muuten Joulupukki kertoi myös saunovansa kutsuttuna vieraana muuallakin, kun kiireiltään ehtii.Tämä on varmasti totta, sillä itsekin olen saanut nauttia Joulupukin heittämistä löylyistä, vaikkei hän lauteille silloin ehtinytkään.

Muumit ovat juuri nyt kovin ajankohtaisia. On mukia ja lautasta, pyyhettä ja esiliinaa. Niinpä yritin ottaa selvää, miten muumien sauna-asiat ovat. Olen toki lukenut kirjat, mutta siitä on niin monta vuosikymmentä, etten enää tarkkaan muista sisältöjä. Hämärästi muistelen, että jotakin saunatarinaa saattoi olla, mutten tiedä missä kirjassa se mahdollisesti tapahtui.

Siispä kysyin asiaa Tampereen Muumilaaksosta ja Naantalin Muumi-maailmasta, jossa on kyllä uimahuone, posti, paloasema ja suuri määrä erilaisia muita rakennuksia muttei ilmeisesti saunaa. 

Ensin huonot uutiset: vaikka ehdotin toiveikkaasti, että muumien sauna sopisi Naantalissa hienosti Tasavallan presidentin saunan naapuriksi lahden toisella puolella, sain kuulla, etteivät muumit sauno lainkaan. Siten heidän ei myöskään toivottu esiintyvän sivuistoillamme.

Onneksi ei asia ole ohitettavissa ihan näin köykäisesti, sillä Tampereen Muumilaaksosta kerrottiin, että siellä on pienet saunatilat. Tuulikki Pietilän, Tove Janssonin ja Pentti Eistolan 70-luvulla rakentamassa sinisessä 5-kerroksisessa muumitalossa on kivijalkasauna, johon voi kurkistella ikkunasta. Ehkä muumit monien muiden suomalaisten tapaan tarjoavat vieraille makoisat löylyt vaikkeivat itse kovasti saunokaan?

Saatamme vain arvailla mikseivät muumit sauno. Ehkei kuumuus sovi muuminahalle? Ainakin savusaunassa tulisi vaikeasti poistettavia tahroja. Myöskin hahmojen tunnisteet kuten silinteri, essu jne. ovat saunassa hankalia. Meistä saunahulluista tämä on ikävää, mutta muumeilla riitti hienoja seikkailuja monien kirjojen verran saunattakin.

Kirjoittanut: Ritva Müller
Kuvat: Tampereen Taidemuseo, Muumilaakso / Jari Kuusenaho