Perinteinen saunavihta

Ohjeet saunavihdan tekoon

Suomalaiseen saunakulttuuriin kuuluva vihta valmistetaan kylpemistä kestävästä rauduskoivusta. Jos haluaa saunaan voimakasta koivuntuoksua, kannattaa vihdan keskiosaan latoa muutama hieskoivun oksa. Hieskoivun oksat sopivat hyvin sidosvitsoiksi ja parhaat vihdakset ovat pienten rauduskoivujen alaoksia.

Vihdaksien taittaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kun vihta on valmis saunomiseen, upota se kylmällä vedellä täytettyyn astiaan vihtomisen välillä. Vihtaa ei saa laittaa kuumaan veteen tai kuumalle kiukaalle eikä jättää kuumalle lauteelle.

Suomessa puhutaan saunavihdoista ja -vastoista. Länsi-Suomessa käytetään yleensä vihta-sanaa, kun taas Itä-Suomessa puhutaan vastasta. Vihta on viuhkan muotoinen ja sidotaan oikeaoppisesti koivunvitsalla. Vasta on muodoltaan pyöreämpi, ja sen sidontaan käytetään yleisesti pantaa tai muuta lenkkiä, esimerkiksi sisäkumista tehtyä kumilenkkiä.

Vihdanteon sitomis- ja tekotapoja on monia. Vihdanteon maailmanmestari Pentti Hakala opastaa tässä ohjeessa, miten tehdään perinteinen ja oikeaoppinen, koivunvitsalla sidottu vihta.


vihdanteko_1

1) Ensin tehdään sidontavarpu. Sidontavitsaksen kuori raapataan ennen vitsaksen kiertämistä molemmin puolin vetämällä vitsasta polven päällä puukon terän alla.


vihdanteko_2

2) Vitsasta aletaan kiertää latvapäästä, tyvipää on tiukasti jalan alla. Kierteitystä ei löysätä välillä pois käsien välistä.


vihdanteko3

3) Kierteitys jatkuu vitsaksen tyvipäätä kohti, mutta loppuun jätetään 7-8 cm kiertämätöntä osuutta. Kiertämisen jälkeen vitsas kuoritaan kokonaan ja sen tyvipää teroitetaan.


vihdanteko4

4) Kun side on valmis, ryhdytään latomaan vihtaa. Oksia lisätään vihtaan vain päältäpäin, viuhkamaiseen muotoon ja lehtien nurja puoli ylöspäin. Kun noin puolet vihdasta on ladottu, lados käännetään ja toinen puoli ladotaan, kuten ensimmäinen. Oksia asetellessa tarkkaillaan, ettei ladontaan jää ylipitkiä, piiskaavia latvuksia. Kädensijan kohdasta revitään lehdet ja oksat pois. Lados on viuhkamainen ja hieman litteä.

 

vihdanteko5  

5) Kun vihdalla on tarpeeksi kokoa, otetaan valmis side ja ryhdytään sitomaan vihtaa. Siteen teroitettu pää pujotetaan kädensijaosuuden lävitse, lehväksien läheltä. Siteen latvusta jätetään näkyviin n. 15-20 cm, joka taivutetaan varpujen suuntaisesti kämmenen alle. Vielä ennen sitomista laitetaan siteeseen kierteitä.

 

vihdanteko6  vihdansidonta7

6) Kun kierteitä on siteessä tarpeeksi, kiepautetaan side kaksi kertaa kädensijan ympäri ja pujotetaan solmuun molempien kierroksien alta ja kiristetään voimakkaasti.

 

vihdanteko7  vihdanteko9

7) Kun ensimmäinen sidos on valmis, huolehditaan edelleen, että siteessä on kierteitä ja pujotetaan jälleen siteen pää kädensijan lävitse, nyt n. 10-12 sentin päähän ensimmäisestä sidoksesta. Pyöräytetään side kerran kädensijan ympäri. Pujotetaan uusi sidos solmuun, kiristetään voimakkaasti. Pujotetaan siteen pää toisen kerran solmuun ja kiristetään voimakkaasti.

 

vihdanteko10

8) Kun molemmat sidokset ovat valmiina ja kiristettyinä, siteen loppupää taitetaan kämmenen alle siksi aikaa kun tasataan puukolla oksien päät (jottei side mene vahingossa poikki).

 

vihdanteko10  vihdanteko11

9) Kun oksien päät on tasattu, laitetaan jäljellä olevaan siteeseen kierteitä, työnnetään siteen teroitettu pää samaan kohtaan mistä se tulee ulos, pujotetaan oksien sekaan sidoksen alle ja jätetään lenkille n. 6-8 cm oksien päiden ulkopuolelle. Pyöräytetään lenkki kahdeksikon muotoon.

 

vihdanteko11

10) Tärkeää on vielä viimeistellä kädensija poistamalla puukolla jokainen oksapiikki, joka tuntuu käteen. Sitten vihtominen on miellyttävää.

Hakusanat: Saunavihta, saunavasta, saunavihdan teko, saunavihdan teko-ohjeet, saunavihta ohje